8 tips voor gezondheid en welzijn op het werk

Fitnessruimte in bedrijf

8 tips voor gezondheid en welzijn op het werk

Gelukkige en tevreden werknemers werken beter. Dit is een motto dat in geen geval uit het hoofd kan blijven van personeelsfunctionarissen en managers. Daarom hebben wij hier enkele tips voor gezondheid en welzijn op het werk voor je op een rijtje gezet, die je in jouw bedrijf kunt toepassen en waarmee je de productiviteit van al jouw werknemers kunt verbeteren.

Een meer aandachtige blik op de werknemer

Ben je ooit een werknemer tegengekomen met een uitstekend cv en onbetwistbare vaardigheden, maar die een periode van lage productiviteit doormaakt? Deze productieve blokkade kan een gevolg zijn van een werkomgeving met weinig inspiratie, te veel stress, te veel opladen, en dus niets motiverends.

Om deze situatie om te keren, bestaat een van de meest efficiënte initiatieven erin jouw werknemer met meer genegenheid te bekijken en veranderingen te bevorderen om ervoor te zorgen dat hij tevreden en blij is bij het uitvoeren van zijn activiteiten.

Om je bij deze strategie te helpen, hebben wij deze inhoud opgesteld met de belangrijkste tips voor gezondheid en welzijn op het werk. Bekijk het en pas het snel toe in jouw bedrijf!

 1. Biedt een geschikte omgeving
  Alvorens na te denken over andere voordelen, is het van fundamenteel belang om te analyseren of het bedrijf volledige arbeidsvoorwaarden biedt en dit omvat een aantal factoren.

Zoals veiligheid en ergonomie, met basisaspecten zoals adequate verlichting, goede ventilatie, stoel en computer aangepast aan de hoogte en beschermingsmiddelen, indien nodig.

Evenals de noodzakelijke zaken en middelen die de werknemer in staat stellen zijn functie naar behoren uit te oefenen. Het heeft geen zin dat de medewerker de technische bekwaamheid heeft om zijn werk goed uit te voeren, als hij daarvoor niet over de juiste voorwaarden beschikt.

 1. De beoefening van lichaamsoefeningen aanmoedigen
  De sedentaire levensstijl is tegenwoordig een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen.

Naast het aanbieden van het voordeel van het ziekteverzekering plan, kan het bedrijf lichaamsoefeningen in zijn faciliteiten aanmoedigen. Stretch-sessies, wandelingen in de gangen of gymnastiek lessen, naast andere opties, zijn de moeite waard. Het belangrijkste is om jouw werknemer te laten bewegen en uit het kantoor te krijgen.

Het is ook mogelijk deze stimulans te bevorderen door activiteiten buiten het bedrijf, zoals het sponsoren van wedstrijden, fietstochten of zelfs het aanbieden van een bedrijfsfitnessruimte. Dit is een van de toptips voor gezondheid en welzijn op het werk.

 1. Flexibele werktijden aanbieden
  Sommige professionals voelen zich ongemakkelijk en onder druk gezet om acht uur per dag vast te zitten in een werkkamer. Hoe capabel en bekwaam ze ook zijn, dit model kan de productiviteit van sommige mensen belemmeren.

Denk dus na over de mogelijkheid om jouw werknemers flexibele uren aan te bieden en op termijn zelfs een thuiswerkdag.

 1. Zorg voor het organisatieklimaat
  Er moet ook rekening worden gehouden met de organisatiecultuur, de relatie tussen de teams en gedragsvraagstukken. Het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het welzijn en de motivatie van de werknemer in een bepaalde omgeving.

Daarom moeten managers en HR-professionals altijd attent zijn op de signalen die hun werknemers afgeven. Praat zo nodig met het team om te weten hoe een ieder zich voelt, wat zijn uitdagingen en verwachtingen zijn en of er iets dwars zit.

Vaak kunnen de slechte prestaties van een of meer werknemers worden opgelost met de oplossing van specifieke problemen en een goede dialoog.

 1. Kies voor gepersonaliseerde bedrijfsvoordelen
  Voordelen zijn altijd welkom. Maar hoe beter het aansluit bij de wensen van jouw team, hoe tevredener en gemotiveerder zij zullen zijn.

De tip is dus om een korte enquête te houden onder jouw werknemers om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van de groep. En van daaruit, het voordelenpakket van het bedrijf bepalen.

 1. Geef goede voorbeelden
  Als je wilt dat jouw team meer gemotiveerd en betrokken is bij projecten, wees dan de eerste die er deel van uitmaakt!

De uitvoering van deze en andere acties heeft meestal een positieve invloed op de manier waarop de werknemer het bedrijf ziet. Hun gevoel erbij te horen, hun motivatie en hun productiviteit te verhogen.

De voortdurende wijziging van de arbeidsmarkt en de manier waarop de werknemers daarmee omgaan, vergen van de ondernemingen een verhoogde aandacht. HR moet dus altijd streven naar innovatie van zijn processen en bereid zijn onmiddellijke en efficiënte antwoorden te geven op de schommelingen van de arbeidsmarkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *