Een rug zo breed als een vliegdekschip door de Lat pulldown-machine

lat pulldown

Een rug zo breed als een vliegdekschip door de Lat pulldown-machine

Je hoort vaak dat trainen met gewichten in de sportschool spier onbalans kan veroorzaken door het gebruik van de daar beschikbare machines. Hier zit een vorm van waarheid in, maar niet bij alle machines. Bij veel trainingsapparaten kun je een bepaalde spier zeer goed isoleren, maar helpen weinig bij het versterken van de omringende kleinere stabiliserende spieren van het lichaam.

De Lat Pull Down, ook wel rug- of kabeltrek-machine genoemd is er zo een die wanneer deze op de juiste manier wordt gebruikt niet alleen een groot deel van de latissimus dorsi(brede rugspier) wordt aangepakt. Deze machine zorgt ook voor een versterking van de biceps, schouders, onderarmen en handen.

Voor de hardcore fanaten onder ons weten wel dat het eelt wat je door dit soort rug machines krijgt een vervelende bijkomstigheid is. Veel gebruiken daarom sporthandschoenen, ikzelf geef altijd de voorkeur aan straps. Deze geven een ijzeren grip, waardoor je volledig kunt focussen op de rug zonder je druk te hoeven maken om je grip te verliezen.

Waarom sterke rugspieren belangrijk zijn?

Heb je jezelf nooit is afgevraagd waarom je geen zware dumbbell van het rek kunt liften of waarom je niet je arm over de borst kunt kruisen? Dit zijn punten waaruit je kunt opmaken dat je ‘Lats’ niet sterk en ontwikkeld genoeg zijn. De Lat is de brede rugspier in het lichaam die de zijkant van je rug en ribben bedekt, en eindigt als een gedeeltelijke omwikkeling van de onderrug.

De Lat pulldown-machine zul je ook in elke sportschool terug kunnen vinden, omdat het de perfecte toevoeging is als basisonderdeel. De machine biedt een uiterst zware oefening die voor een beginner ontmoedigend lijkt, maar als je volgens het boekje blijft trainen zeker zijn vruchten zal afwerpen.

Het is niet voor niets dat Lat pulldown machine-oefeningen altijd opvallen. Het is de perfecte oefening om de rugspier te isoleren en zich niet alleen richt op het trainen van de rug. Zoals al eerder vernoemt pak je in deze fitness oefening meerdere spiergroepen mee, maar hoofdzaak is met deze spier die onder de oksels begint een duidelijke groeicapaciteit bij jezelf zichtbaar te maken.

Hoe gaat de Lat pulldown-machine in zijn werk?

Het mag er uit zien als complexe trainingsapparatuur, maar niets is minder waar. Het is een geavanceerde machine waar je niet alleen de rugspier, maar ook de posterieure(achterste) deltaspier bewerkt, nekspieren stabiliseert en verstevigd. Dit gebeurt allemaal door de stang met een bepaald ingesteld gewicht naar je toe te trekken. De oefening gaat als volgt:

1. Pak de stang aan de gebogen zijkanten vast, deze kunnen zijn voorzien van een rubber grip, om het glijden van zweethanden tegen te gaan.
2. Adem in. Trek de stang voor het gezicht langs tot voor de kin. Adem dan uit terwijl je het bovenlichaam stil houdt. Tijdens deze oefening houd je de voeten plat op de grond met de knieën geklemd onder de daarvoor bestemde steunen die op de juiste hoogte zijn afgesteld. Tijdens het naar beneden trekken worden de buikspieren aangespannen.
3. Wanneer je de oefening meester bent, zul je merken dat deze vloeiender gaat. De ellebogen blijven stabieler en gaan niet meer ongecontroleerd naar voren. Je zult op den duur de borst iets meer naar voren houden, waardoor je merkt dat je meer de schouderbladen knijpt en dan ook goed de binnenkant rug mee pakt.
4. Breng de stang terug in startpositie zonder de gewichten op elkaar te laten stuiteren. Anderen zullen dat als hinderlijk ervaren en het geeft aan dat je de oefening niet machtig genoeg bent.
5. Maak sets van minstens 8 tot 12 herhalingen met een gewicht waarmee je de oefening goed kunt uitvoeren. Een set maken met 4 goede herhalingen en daarna aanmodderen om er 8 of 12 te kunnen voltooien is natuurlijk niet de bedoeling.

Waarom atletiek-atleten de rug machine altijd in hun trainingsprogramma hebben?

Buiten dat deze rug machine de rug ontwikkeld, versterkt het ook de schouders, biceps en brachioradialis(onderarmspier). Dit zorgt voor een betere armflexie en elleboog rotatie. Niet alleen handig voor atleten die trekken en heffen, maar ook essentieel bij atletiek sporten zoals, kogelstoten en discuswerpen. Roeien is ook een van de sporten waarbij tijdens training de Lat pulldown- machine niet weg te denken is.

Conclusie: De voordelen die een Lat pulldown-machine te bieden heeft zijn meer dan enig ander fitnessapparaat in de sportschool. Met één oefening betrek je meerdere spieren, zonder andere spieren te overbelasten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *