Lasersnijtechnologie en -types

lasersnijden staal

Lasersnijtechnologie en -types

Lasersnijden is een van de modernste en daarom kwalitatief beste snijtechnologieën. De positioneringsnauwkeurigheid is zeer hoog: bijna elke vorm kan driedimensionaal worden gereproduceerd. Zij snijden voornamelijk plaatstaal met een laser. Als je een werkelijk unieke en moeilijk te snijden vorm hebt ontworpen die je wilt gebruiken voor een reclamebord of een marketinginstrument, is lasersnijden altijd een goede optie.

Metaal lasersnijden

Lasersnijden is thermisch snijden en snijden met stoom. Dat wil zeggen, het werkt op basis van warmte, er is geen mechanisch contact met het materiaal: door het effect van de hoge warmte smelt de laser op de plaats van contact met het materiaal. De lasersnijmachine is in staat de laserstraal op een bepaald punt te richten met zo’n hoog vermogen dat het metaal in het snijgebied niet alleen smelt, maar ook verdampt.

Het meest gebruikte gebied voor lasersnijden is de industriële metaalbewerking: het wordt gebruikt voor het snijden van constructiestaal, aluminium en roestvrij stalen platen en buizen.

Er zijn twee soorten:

Zuurstoflasersnijden: de laserstraal verhit het metaal tot ontstekingstemperatuur, en door de ontstane spleet brengt de machine zuurstof in het materiaal om de verbranding aan te wakkeren. Geschikt voor normale staalsoorten.

Stikstof lasersnijden: het gebruik van stikstof creëert de ideale omgeving waarin de laserstraal een hoge energie kan leveren. In dit geval verhit de laser het staal tot de smelttemperatuur, waarna de machine het gesmolten materiaal uit de snijspleet “verwijdert” met behulp van het hulpstikstofgas (neutraal) bij hoge druk (15-25 bar). Het wordt algemeen gebruikt op roestvrij staal.

Voor speciale metalen, zoals titaniumstikstof, wordt argongas gebruikt. Plaatmetaalplaten kunnen tot 25 mm lasergesneden worden.

Lasersnijden van plexiglasplaten

Sublimatie snijden wordt gebruikt voor materialen die geen smeltpunt hebben. Dit omvat hout, plastic, keramiek, karton of leer. Tijdens het sublimatieproces verandert de stof onmiddellijk van een vaste in een gasvormige toestand.

Bij het snijden van plexiglas kan het materiaal tot 30 mm dik zijn. Met deze technologie is het echter niet langer mogelijk PVC met PVC-schuim te snijden.

Naast plexiglas wordt bij dit proces ook textiel, jeans, enz. gebruikt. Lasersnijden is ook heel gebruikelijk in de kledingindustrie.

Voordelen van een lasersnijmachine

Aangezien er geen mechanisch contact is met het product, vertoont de snede geen bramen. Daarom is geen extra bewerking van het snijoppervlak nodig (gladde randen). De positioneringsnauwkeurigheid is 0,01 millimeter. De machine kan een werkstuk met een gewicht tot 1 ton bewerken.

  • Flexibiliteit: met lasersnijden kan alles worden ontworpen en gebouwd;
  • Snel: hij kan tot 500 mm per seconde. Geen van de snijtechnieken kan deze snelheid benaderen.

Lasersnijden is niet alleen voor de koper, maar ook voor de aannemer een investering die de moeite waard is: de machines zijn langzaam verouderd en vereisen geen speciaal gereedschap of slijtgereedschap. Er is ook geen behoefte aan mobiele machines, aangezien de positie van het te snijden materiaal tijdens het proces niet verandert.

Het is ook belangrijk te vermelden dat er bij het lasersnijden weinig metaalafval ontstaat, zodat het materiaal efficiënter wordt gebruikt en de werkomgeving leefbaar blijft door de afwezigheid van afval.

Bij het lasersnijden komt niet alleen geen stof vrij, maar het is ook bijna geluidloos in vergelijking met conventionele machines. De laser doet zijn werk geruisloos. Door zijn snelheid en nauwkeurigheid, samen met een laag foutenpercentage, zal lasersnijden mettertijd een goede capaciteit hebben.

Er zijn ook materialen zoals zilver die alleen met laser kunnen worden gesneden omdat het warmteafvoervermogen zeer goed is. Dit maakt het snijden duurder, maar bij andere snijtechnologieën is het nog moeilijker – of zelfs niet voldoende – om de voor het snijden vereiste temperatuur te bereiken.

Waarvan hangt de prijs van lasersnijden af?

  • Op de parameters van het werkstuk: lengte, breedte, dikte
  • Het materiaal van het werkstuk: plexiglas, metaal, zilver, enz.
  • Het aantal stukken
  • De gedetailleerdheid en exclusiviteit van het gewenste eindresultaat (vanaf het moment van technische voorbereiding)
  • Vanwege de bovenstaande afmetingen worden de prijzen voor lasersnijden in elk geval afzonderlijk berekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *