Wat is een spirobuis?

spirobuis

Wat is een spirobuis?

In elke openbare gelegenheid, maar ook in de woning heb je te maken met ventilatiebuizen. Deze zijn nodig om de vuile lucht van binnen af te voeren naar buiten en ook om schone en frisse lucht vanuit buiten naar binnen te halen. Een voorbeeld hierin is een ventilatiesysteem zoals sommige woningen die hebben. Een afzuigsysteem maakt gebruik van geavanceerde technieken zodat het optimaal blijft werken en ook makkelijk te bedienen is. Van vele ventilatiekanalen is het niet eens zichtbaar dat deze aanwezig zijn. Dit komt omdat ze de meeste tijd netjes worden weggewerkt in de muren of achter speciale wanden. Als je een keuken bekijkt met een afzuigkap, dan zie je vaak wel de luchtkanalen waardoor de stoom naar buiten kan worden gevoerd tijdens het koen. In horecagelegenheden zijn de afvoerkanalen vaak veel beter zien. Als je bijvoorbeeld in een restaurant naar het plafond kijkt zie je afvoerkanalen in het plafond verwerkt. En wanneer je naar de keuken kijkt, zie je verschillende afzuigkappen die gebruik maken van meerdere afvoerkanalen. Deze zijn vaak niet mooi weggewerkt, maar hebben dezelfde functie als wanneer ze dat wel zouden zijn geweest. Luxere woningen hebben een mechanisch afzuigsysteem. Er is dan een grote kast geplaatst (vaak op de bovenverdieping of op zolder), waarbij er verschillende kanalen door de woning lopen. Deze zorgen ervoor dat de ruimten worden voorzien van lucht van buitenaf en dat vuile lucht weer wordt afgezogen. Wat je misschien vooral opvalt bij de luchtkanalen is dat deze zijn voorzien van pijpen. Deze pijpen worden spirobuizen genoemd. Deze buizen zorgen voor de afvoer van de lucht, zowel naar buiten als naar binnen.

De werking van een spirobuis

Spirobuizen zijn vaak ronde luchtkanaalbuizen die bestaan uit verschillende onderdelen. Zo bestaan ze uit staalbanden. Deze worden gebruikt om de buizen aan elkaar te verbinden. Daarnaast is een belangrijke eigenschap dat de luchtkanaalbuizen zijn gemaakt van een flexibel soort staal. Deze zijn daardoor makkelijk op maat te maken of te zagen. De buizen hebben een hoog weerstandsvermogen en daarnaast zien ze er strak uit. Door hun strakke uiterlijk is het vaak niet nodig om de buizen achter wanden te verwerken en mogen ze best zichtbaar zijn. Wanneer mensen een industrieel interieur hebben staat het vaak ook nog wel interessant wanneer de buizen zichtbaar zijn. De spirobuizen zijn te verkrijgen in diversen soorten en maten, dikten en diameters.

Een andere belangrijke eigenschap van de spirobuizen is dat ze makkelijk te verwerken zijn. Ze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende lengtes van 1,5 meter tot wel 3 meter. Het is natuurlijk niet altijd het geval dat je deze lengten nodig hebt. Vaak heb je een veel kortere buis nodig als je bijvoorbeeld bochten moet maken die naar buiten leiden. Door het flexibele materiaal van de buizen zijn ze dan ook makkelijk op maat te snijden of te zagen zodat je deze kan toepassen op verschillende manieren. Ook de diameters verschillen. Zo variƫren deze van wel 80 millimeter tot 1600 millimeter. Ook dit is afhankelijk van de verschillende toepassingen.

Hulpstukken

Wanneer je een spirobuis wil bevestigen dan doe je dit door gebruik te maken van staalbanden. Daarnaast kan het ook gewenst zijn om bochten te maken. Ook hier heb je hulpstukken voor in de vorm van T-stukken of Y-Stukken. Door gebruik te maken van deze handige hulpstukken, maak je gemakkelijk en snel een goede verbinding tussen de spirobuizen en zorg je voor dat de bevestiging ervan optimaal is. De staalbanden worden goed aan elkaar vastgezet met daarvoor bestemde schroeven. Doordat het materiaal van de spirobuizen optimaal is en duurzaam, kun je lang genieten van de ventilatiesystemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *