TNT Post Bespaarestafette

Medewerkers TNT besparen thuis 18% stroom

Margriet van der Burg, Projectmanager Duurzaam Ondernemen TNT Post: “Er is uitgerekend dat alle TNT’ers in de wereld privé meer energie verbruiken dan ons hele bedrijf. Door op je verbruik te letten, ontzie je het milieu en bespaar je geld. De achterliggende gedachte is dat als je thuis goed oplet, je ook op je werk bewust met energie omgaat.”

Berekeningen wijzen uit dat je door een zorgvuldiger gebruik van energie, vijftien procent stroom kan besparen. Om het bewijs hiervoor te leveren, werd TNT-breed een estafettewedstrijd  georganiseerd. Vijftien teams, elk bestaande uit vijf leden, gingen de strijd met elkaar aan. Iedere deelnemer kreeg de opdracht om drie weken lang thuis zoveel mogelijk energie te besparen, waarna een teamgenoot het stokje overnam.

Margriet van der Burg: “En het bewijs werd geleverd. Het winnende team wist maar liefst een gemiddelde besparing van 30 % te behalen.  De totale gemiddelde besparing van alle deelnemers is uitgekomen op 18 %. Als deze besparing wordt vastgehouden komt dat per deelnemer neer op een besparing van 949 kWh ofwel een dikke €200 per jaar.”

Wattcher en WattcherOnline

De teams kregen de Wattcher, een handig apparaat dat je in het stopcontact steekt en waarop het energieverbruik van je hele woning wordt getoond. Bovendien was er een website voor deze wedstrijd. Met behulp hiervan konden de deelnemers hun meterstanden invoeren en vergelijken. Ook de besparingen worden hier getoond. In de drie weken dat de TNT’ers meedoen, kregen zij tips en opdrachten, bijvoorbeeld: zoek het meest energieverslindende apparaat op.

Hoe is er bespaard?

Een van de grootste bespaarders: “Ik heb standbye-killers voor alle av-apparatuur, dat scheelt echt heel veel. Daarnaast had ik 24 uur per dag een oude PC aanstaan als server voor muziek en dergelijke. Die heb ik vervangen voor een veel energiezuiniger apparaat. Tijdens de wedstrijd heb ik alleen nog maar laptops gebruikt in plaats van een desktop computer. Ook heb ik praktisch alle verlichting vervangen voor LED verlichten en heb ik bewust veel minder tv gekeken. Daarnaast heb ik ook nog wat kleine zaken aangepast, zoals laders uit het stopcontact, water koken op gas in plaats van met de waterkoker, en ik heb de printer uitgezet.”

Margriet van der Burg: “De wedstrijd heeft energiebesparing op een positieve en concrete manier onder de aandacht gebracht.”

Wattcher Online voor TNT