Huis verkopen, hoe doe je dat?

woning verkopen

Huis verkopen, hoe doe je dat?

Een huis verkopen als particulier is niet meteen dagelijkse kost. Je kan ook niet enige tijd oefenen en er geleidelijk aan beter in worden. Het moet meteen in één keer goed lopen. Maar hoe pak je dat dan juist aan? Gezien de situatie soms ingewikkeld is en het werk vóór verkoop niet te overzien, doen velen beroep op een makelaar. Dit is echter meestal niet nodig. Een huis verkopen kan je eenvoudig zelf met deze vier tips:

1) Vind een goede notaris

Een notaris weet precies welke documenten je alvast in orde moet brengen. Denk bijvoorbeeld aan een keuringsverslag van de elektriciteit of een EPC-attest. Ook kan een notaris alvast andere nodige documenten, zoals de stedenbouwkundige inlichtingen of een bodemattest voor jou in orde brengen. Is je situatie complex? Notarissen weten exact welke stappen je moet ondernemen om je door het kluwen van regels te loodsen. Notarissen hebben vaak ook een goed idee van de prijs die je voor je woonst kan vragen. Bovendien kunnen ze gratis adverteren en je de nodige materialen en tips hiervoor aanreiken. Niet alle notarissen echter hanteren dezelfde erelonen. Door bij meerdere een offerte aan te vragen, kan je alvast vergelijken welke voor jou het voordeligst zou zijn. Heb je al een notaris die je door en door vertrouwt? Laat de hoogte van de erelonen dan voor wat ze zijn en ga voor deze notaris waar je op durft bouwen. Op die manier weet je zeker dat je verkoop in de beste handen is.

2) Maak het bekend

Zorg dat iedereen weet dat je je huis verkoopt. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van je plannen, hoe groter de kans dat je een potentiële koper aantrekt. Afficheer in het groot aan je huis zelf, zodat voorbijgangers meteen zien dat je huis beschikbaar is. Publiceer ook een advertentie online op een immosite en deel deze vervolgens zo veel mogelijk via sociale media. Vergeet bij de advertentie ook zeker niet om de exacte locatie toe te voegen. De locatie van een huis is het belangrijkste aspect ervan. Als je dat er niet bij zet, zal veel publiek simpelweg je advertentie weg klikken. Voeg verder zo veel mogelijk foto’s toe. Zorg ervoor dat deze foto’s goed belicht zijn en in een volgorde aan bod komen, alsof je een toer door je huis maakt. Beschrijf je huis feitelijk en onderstreep alle mogelijk voordelen die je erover kan bedenken. Dit zijn niet alleen voordelen door jouw ogen, maar ook die door de ogen van iemand met een totaal ander profiel. Hoe veelzijdiger je huis overkomt, hoe groter de kans om die ideale koper te treffen.

3) Wees voorbereid

Vanaf het moment dat je je huis te koop stelt, moet je doen alsof het niet meer van jou is. Je dient er dus extra zorg voor te dragen. Zorg ervoor dat de tuin steeds netjes erbij ligt en je huis langs de binnen te allen tijde blinkend aan de kant ligt. Zie ook dat kleine mankementjes perfect verholpen zijn. Kortom: doe alsof je ieder moment de koning op bezoek verwacht. Als deze dan toevallig langs komt, kan je hem meteen een royale rondleiding geven. Vis uit wat de mogelijke koper precies zoekt en benoem vervolgens precies alle troeven die je huis heeft om de droom van je bezoeker waar te kunnen maken.

4) Weet wat je wilt

Eens je een bieder gevonden hebt, komt het er voor jou op aan om te weten wat jij uit de koop wil halen. Dit leg je best voor jezelf op voorhand strikt vast. Wat zijn voor jou de voorwaarden die bij de verkoop horen? Denk bijvoorbeeld aan hoeveel tijd je nodig hebt om uit de woning te gaan en wat er wel of niet inbegrepen zou zijn bij het huis. Wat is de ondergrens van je prijs? Wijk daar niet vanaf. Je hebt die grens immers niet voor niets nodig. Als je die zaken in je hoofd gebeiteld houdt, ga je vlotter door de onderhandelingen surfen. Je weet voor jezelf dan exact waar je marge hebt en waar je echt niet vanaf kan wijken. Blijf wel realistisch. Indien je twijfelt, kan je je ideeën nog steeds aftoetsen bij jouw notaris.

Als je goed rekening houdt met bovenstaande zaken, dan is je huis verkopen helemaal niet zo’n kunst. En eens je dan geslaagd bent in je opzet is alle eer en geld gewoon voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *