Energy Challenge 

De Energy Challenge is een energie bespaarwedstrijd tussen teams van bewoners en / of medewerkers. Zij gaan de uitdaging aan om thuis zoveel mogelijk het energieverbruik te verlagen. Voor direct inzicht in het stroomverbruik krijgt elke deelnemer de energiemonitor van Wattcher thuis. 

Sinds de start in 2010 hebben meer dan 4.000 huishoudens deelgenomen aan onze energie bespaarwedstrijden. Deelnemers zijn enthousiast, het bewustzijn wordt vergroot en er wordt flink bespaard: gemiddeld tussen 10% en 20% over alle deelnemers. 

Door middel van inzicht, tips en teamspirit wordt het bewustzijn over energieverbruik vergroot met als doel dat deelnemers het energieverbruik verlagen. Een wedstrijdronde duurt meestal 6 weken; het is mogelijk om meerdere ronden na elkaar te organiseren om meer mensen te bereiken. Organisaties kunnen kiezen voor een geheel eigen webomgeving, of gebruik maken van de Wattcher Online omgeving inclusief het eigen bedrijfslogo.

 

Waarom is dit interessant voor uw organisatie?

- Concreet werken aan de duurzaamheidsdoelstellingen met concrete resultaten. De gemiddelde besparing ligt tussen 10 en 20%.

- Enthousiasmeren van mensen en het vergroten van bewustwording over het energiegebruik thuis en op het werk.

- Sociale cohesie en interactie tussen deelnemers door de combinatie van duurzaamheid, plezier en teamgeest. Samen een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

- Communicatie: thema's als MVO en energiebesparing op een positieve manier onder de aandacht brengen richting bewoners en medewerkers.

 

Wat krijgen de deelnemers?

De deelnemers krijgen de Wattcher én toegang tot de wedstrijdwebsite. Hier worden meterstanden bijgehouden, zijn besparingen zichtbaar en staat het stappenplan. Het stappenplan bestaat uit 7 stappen met korte opdrachten en handige bespaartips over onder andere: grote verbruikers in huis, sluipverbruik, wassen en schoonmaken, verlichten en werken. 

 

De Wattcher

Deelnemers krijgen de Wattcher thuis. Deze wordt door hen zelf thuis geïnstalleerd en geeft direct inzicht in het elektriciteitsverbruik in Watt. Gaandeweg ontdekken deelnemers, wat het basisverbruik is; dus wat altijd aan staat en wat veel of weinig verbruikt. Dit inzicht helpt de deelnemer om het energieverbruik te verlagen. In de praktijk is gebleken dat passieve Wattcher gebruikers <15% besparen en actieve gebruikers tussen de 15 en 30% besparen.

 

Voor meer informatie neem contact op met Wattcher via email.

 

Voorbeelden Energy Challenges

 

Achmea Energy Challenge


In 2015 is de Achmea Energy Challenge georganiseerd. Negen teams en 88 deelnemers hebben 6 weken lang thuis gezocht naar mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. En dat is gelukt: er is een gemiddelde elektriciteitsbesparing bereikt van 12%! Dat komt neer op een gemiddelde besparing per jaar van 480 kWh en €105 besparing per deelnemer. 

"Energie is als grondstof van primair belang voor onze bedrijfsvoering."
Klik hier voor de blog van Theo Peters - Coördinator duurzame bedrijfsvoering Achmea.

Klimaatverbond Energy Battle

Teams van tien gemeenten besparen gemiddeld 19% elektra en 15% gas in Klimaatverbond Energy Battle

Klimaatverbond en Wattcher hebben jaren ervaring met het organiseren van een energiebespaarwedstrijd voor gemeenten. De gemeenten creëren draagvlak voor energiebesparing. De Battle blijkt een goede gespreksstarter voor het verlagen van het energieverbruik en het verder verduurzamen van de eigen woning en de resultaten zijn goed;

Deelnemers geven aan dat ze bewuster met energie omgaan, tips toepassen en kennis uitwisselen. Zo is de editie van 2016- 2017 geëindigd in een gemiddelde besparing van 12,5% elektriciteit en 18% gas, gemeten over alle deelnemende huishoudens uit de verschillende gemeenten.

Meer weten over de Klimaatverbond Energy Battle? Check de wedstrijd website.

 

Energy Care Battle

De Energy Care Battle is georganiseerd door Gemeente Amsterdam in samenwerking met drie grote zorginstellingen; Cordaan, HVO Querido en Amsta. In totaal gingen vijfenzestig medewerkers onderling de energiestrijd aan in 3 ronden. 

Door de deelnemers is een hele mooie besparing behaald van gemiddeld 15,1% over alle deelnemers. Topspelers en speelsters behaalden zelfs besparingen van 40% of meer. Het winnende team was team 1 van Cordaan, met een gemiddelde besparing van maar liefst 28,6%. Ook de tweede plek was voor Cordaan, het tweede team haalde een gemiddelde besparing van 22,1%. Hiermee kunnen we Cordaan toch wel de winnaar noemen van de Energy Care Battle 2013. Lees meer.

 

 

UMCU Battle

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft een wedstrijd georganiseerd met 15 teams, verdeeld over 3 rondes. Gemiddeld bespaarden de medewerkers van het ziekenhuis 12,5 % op het energieverbruik thuis. De besparing van de top 10 Teams is maar liefst 16,0 %. Dit is ongeveer een gemiddelde besparing per gezin van 567 kWh wat neer komt op ongeveer 140 euro per jaar. Team Aquamarijn heeft het beste resultaat van de totale battle gehaald met een gemiddelde besparing van maar liefst 23,1 %, gevolgd door team Groen met 19,6 %. Als derde eindigde team Rood met 18,6 %. Lees meer. 

 

Smartchallenge bespaart 13%

Smart challenge magazine

Een wedstrijd over 3 ronden tussen 330 medewerkers van 11 organisaties met als doel een flinke CO2 reductie: ABN AMRO, Accenture, Athlon Car Lease, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, Dienst Milieu en Bouwtoezicht Amsterdam, Eneco, Heineken, Liander, TNO, UPC en Vodafone: zij gingen de onderlinge strijd aan. Met een mooi resultaat: gemiddeld 13% over alle deelnemers.

Lees meer en / of bekijk de site van Smart City

 

ING Energy Saving Competition bespaart 15%

Tijdens Earth Hour Day 2012 is ING bank een Energy Saving Competition gestart. Na zes weken behoorlijk besparen door alle teams, werd een gemiddelde besparing behaald van 15 procent. Dit overtrof de doelstelling om 10 procent te besparen. Een topresultaat!

In totaal deden 10 teams mee, verdeeld over 5 Europese landen. Bij de ING Energy Saving Competition werden in 3 categorieën winnaars uitgeroepen. Lees meer

Medewerkers TNT besparen thuis 18% stroom

Margriet van der Burg, Projectmanager Duurzaam Ondernemen TNT Post: “Door een zorgvuldiger gebruik van energie, kan vijftien procent stroom worden bespaard". Om het bewijs hiervoor te leveren, werd TNT-breed een estafettewedstrijd  georganiseerd onder verschillende vestigingen van het bedrijf. Vijftien teams, elk bestaande uit vijf leden, gingen de strijd met elkaar aan. Lees meer

 

Watt bespaart BEC bespaart 16,5%

Een wedstrijd tussen ambtenaren, bewoners, bedrijven en politici in Den Bosch. Den Bosch heeft een grote ambitie op gebied van duurzame energie en energie besparing. De wedstrijd "Watt bespaart BEC" vond plaats in het najaar van 2011 en paste helemaal in deze doelstelling. En er werd flink bespaard: gemiddeld 16,5% door 125 deelnemers!

Bekijk de video met de eindresultaten door Bart Eigeman, (oud)wethouder Milieu van 's-Hertogenbosch.