Amsterdam Zuid-Oost: Amsterdams Steunpunt Wonen helpt gezinnen hun energielasten te verlagen.

 

Amsterdam Steunpunt Wonen en Wattcher

ASW biedt een traject voor volwassenen (en kinderen van volwassenen) om met behulp van de Wattcher creatief na te denken hoe er in huiselijke kring zo veel als mogelijk op het gebruik van energie kan worden bespaard. Ieder gezin kreeg enkele weken een Wattcher in huis en werd gevraagd 5 opdrachten uit te voeren.

Conclusie uit de projectevaluatie: “De Wattcher is een prima instrument om mensen te helpen meer greep en inzicht te krijgen in hun meer efficiënt gebruik van hun elektrische apparatuur. Door de weergave van het directe verbruik in huiskamer of keuken, groeit de bewustwording van energieverbruik. Dit stimuleert om apparatuur selectief in te zetten."

Wattcher Energie Monitor Amsterdams Steunpunt Wonen

Een praktijkvoorbeeld uit het traject van Amsterdams Steunpunt Wonen

Cynthia en haar dochters wonen al zo’n 25 jaar in Amsterdam Zuidoost. Cynthia wilde vooral deelnemen om samen met haar kinderen meer grip en inzicht te krijgen op energieverbruik en hoe dat te minderen. Dit is met de wattcher zeker gelukt. De kinderen hebben een notitiebolk en pen gelegd bij de wattcher en noteerde steeds het wisselend verbruik. En meteen werd uitgerekend wat het verschil veroorzaakte en hoeveel.

Het installeren van de wattcher werd gedaan door een vriend en was in een mum van tijd gedaan. Geen probleem.

Cynthia en haar dochters spreken elkaar op het verbruik van apparatuur aan. Als Cynthia de wasmachine aanzet, gilden de dochters van beneden hoeveel het verbruik wel niet omhoog sprong, met als gevolg de afspraak in het gezin dat 1 maal per week een volle trommel was gedraaid wordt. Als je tussentijds iets wil aanhebben, draag je het ongewassen of was je het met de hand.

En andere aanpassingen:
- De droger wordt alleen bij grote uitzondering nog aangezet.
- Het gebruik van andere apparatuur is selectiever en beperkter. De waterkoker aanzetten (kort maar hoog verbruik) gebeurd nu niet meer bij elke gedachte aan een kopje thee; "Nu besluit je eerst dat je echt thee wilt, vraagt of er meerdere mensen thee willen en dan warm je water op."
- Sluipverbruik is omlaag gebracht; Apparaten als tv, radio en computer worden voortaan helemaal uitgezet als ze niet gebruikt worden.
- Én opladers uit het stopcontact. Iedereen in het huishouden is zich nu erg bewust van het idee dat gebruik van apparaten stroom verbruikt en dat dit geld kost.